söndag 13 januari 2013

Hoppa mellan huvudstäder

Vaknar upp till ett rejält snöfall i Bodö. Uniformen på, i med lite frukost och sedan är det bara att slänga sig i bussen till flygplatsen.
Det är söndagsmorgon så det är inte så många passagerare som ska med ner till Oslo,  så det är inte så mycket som ska lastas på.
Snön faller under av-isning i Bodö

Vi gör oss klara och efter det taxar vi iväg till platsen där flyget av-isas. Det snöar fortfarande ute och vi måste därför ha en sk två-stegs av-isning. Steg ett tar man bort is och snö som finns på vingar och flygkropp och med det andra lägger man på ett medel som förhindrar att det nya lägger sig och fastnar.
Taxi-banorna var väldigt hala så fick taxa sakta mot startbanan och startade därefter i östlig riktigt. Med en kaffe i handen var det sedan bara att njuta av soluppgången på väg mot Oslo.



Så här ser det ut ovanför dimman

Och så här ser det ut när man landat i dimman


I Oslo var det dock ett riktigt kallt vinter väder. Temperaturen låg på ca. -17 och det var "Freezing Fog". Detta gjorde att vi fick göra en CAT III landning, alltså en autoland, där flygplanet landar själv eftersom det var så dålig sikt.
När det är freezing fog så blir det lite problem för oss, för isen sätter sig väldigt lätt på fan blades på motorn. Det är alltså den stora fläkten/propellern på motorn :) 
När det sätter sig mycket is där så kan vi inte få ut den kraft ur motorn vi behöver. Vi fick därför beställa en bil som kom och tog bort detta för oss. Det görs helt enkelt så att man blåser massa varmluft och smälter isen. Skulle det ändå sätta sig lite is på väg ut till banan igen så får man ställa sig på banan, stå på bromsen och helt enkelt varva upp motorn för att slunga av isen.
Julgranen är tänd under "lamp-testet"

Så här ser det ut inne i hjulhuset på flyget


Hur som helst. Efter detta var det nu dags för 2 ggr Arlanda. Det är som sagt söndag förmiddag och då brukar det inte vara fulla flyg och så inte heller idag. Men det var helt OK ändå.
Vädret i Stockholm och på Arlanda var klart och fint med nästan vindstilla och -6 grader.

Vi kommer från väst och ska in och landa på bana 26. Vi parkerar på Terminal 5 och gör som vi brukar. Vi tankar och lasta om.
Detta gör vi en gång till efter vi kommer tillbaka till Oslo och på sista turen från Stockholm till Oslo får vi nu efter att ha sett soluppgången i morse se solnedgången innan dagens pass är slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar