söndag 24 februari 2013

Isbjörnarnas land!

Har haft en del att göra så det har dröjt mellan inläggen här, men en hel del flygning har hunnits med
och en del, för mig, nya platser.

Bland annat så har jag varit uppe på Svalbard. Vi ska börja flyga dit med regelbundna flygningar, men denna flygning var för ett företag.
Vi skulle flyga tomma upp och ha med oss passagerare tillbaka till Oslo.
Svalbard ligger otroligt långt norr ut och är världens mest nordligaste kommersiella flygplats.
Flygtiden dit från Oslo ligger på ca. 3h. Skulle vi flyga i 3h söder ut istället hade vi hamnat runt Rom istället.
När man normalt flyger till Tromsö så tycker man att man kommit ganska långt norr över, men så har man bara drygt passerat hälften till Svalbard.

Vi hade iaf bra flygväder upp och det var bra väder även på destinationen som tur var. Ett problem med Svalbard är alternativa flygplatser. Det är väldigt långt till närmsta alternativa flygplats.
Men det stora problemet är när man ska starta. När vi ska starta från en plats måste vi också ha ett så kallat "takeoff alternate" om vädret på startflygplatsen är för lågt för att kunna  återvända och landa i.
Skulle en motor stanna vid start får vi inte ett lika lågt "minima" att gå ner till för att se om vi kan se banan genom molnen.
Ett "takeoff alternate" får inte ligga längre ifrån startflygplatsen är den distans flygplanet kan ta sig på en timma med en motor.
Norwegian stöttar UNICEF

Vindrutetorkaren är ett gott täcken att se om man får is på flyget

Vy över Svalbard. Ser nästan ut som ett månlandskap


På Svalbard finns ingen sådan flygplats inom det avståndet och det måste därför vara mycket bättre väder där vi start än vi normalt annars hade behövt. Annars får vi helt enkelt inte starta.

Men vi hade vädret med oss och efter att ha lasta ombord passagerarna startade vi och satte återigen kurs mot Oslo där vi landade säkert 3h senare.

Tyvärr fick vi inte se några isbjörnar när vi var på Svalbard. Det ska tydligen finnas fler isbjörnar på Svalbard än människor, dvs drygt 3000st.

Får hoppas på bättre tur nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar