tisdag 14 augusti 2012

Dubbelt Barcelona!

Efter natten i Bergen var det åter dags för lite flygning. Dagens första var kort.
Mellan Bergen och Oslo. En flygning på ca 45min. Men Norge bjuder ju som oftast på fantastisk natur att titta på när man flyger och idag fick vi en fin titt på Folgefonna-glaciär. Det är Norges 3e största glaciär och ligger utanför Bergen vid Hardangervidda.
Den ligger på ca 1400m över havet. Det är även känd för att ge väldigt kraftig isbildning på flyg under vintern. Av någon anledning är det något som gör att flygplan kan dra på sig otroligt mycket is när man flyger över där vid vissa väderförhållanden.
Detta är vanligtvis något som inte är till fördel för flyg, men vid vissa tillfällen är det uppskattat. Till exempel när man byggde nya Airbus 380 (världens största passagerarflyg) och man ska certifiera den för vinterförhållanden så låg man och flög över denna glaciär för att se hur den klarade av all is som sätter sig på vingarna.

Efter landning på Gardemoen var det flygbyte som gällde. Vi parkerade på inrikesterminalen och skulle avgå till Barcelona från utrikes så det blev en lång promenad genom hela terminalen innan vi nådde fram till flyget.
Vi satte upp för avgång från bana 19L och SID TOR1C som tar oss mer eller mindre rakt söderut direkt. Vädret söderut var även idag väldigt bra och flygningen ner gick utan några problem. Vi landade rakt in på bana 25R.
Som jag sagt innan så är El Prat ganska stor flygplats och när vi skulle taxa till startbanan som var 25L så tog det 23min, vilket gjorde att vi var tillbaka på Gardemoen 5min efter tidtabell.

Dagen efter var det åter dags för en tur mellan Oslo-Barcelona. Det finns inte så mkt att rapportera från den. Det var mer eller mindre identisk med den första bortsett från att vi passerade genom en JET-ström på vägen hem som gav oss lite lätt turbulens en bit över Frankrike. Vi hade passagerarna fastspända under ca10min men sedan var turbulensen så lätt att vi släppte dom lösa igen. Dom har en förmåga att alltid bli väldigt pissnödiga just under dessa stunder.

Två dagars flygning återstår innan hemfärd. Antalya, Turkiet och Oslo-Stockholm. Återkommer när detta är avklarat!!
Fint flygväder väntar

Folgefonna-glaciär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar